Може ли ЕС да гарантира собствената си отбрана и сигурност? Това

...
Може ли ЕС да гарантира собствената си отбрана и сигурност? Това
Коментари Харесай

Може ли ЕС без САЩ? Европейците спешно трябва да изградят отбранителни способности

Може ли Европейски Съюз да подсигурява личната си защита и сигурност? Това е сурова действителност, пред която може да се изправи блокът след мненията на Доналд Тръмп за НАТО. Фаворитът за номинацията на републиканците предизвести, че Съединени американски щати няма да пазят съдружници от НАТО, които не извършват бюджетната цел за разноските.

Някои специалисти настояват, че Европейски Съюз зависи от Съединени американски щати за своята сигурност, още повече поради войната в Украйна.

 
Бих споделил, стратегически фактори или стратегически качества, които са доста нужни на равнище Европейски Съюз, като транспортни средства, сателитни качества, морска и въздушна система за уведомяване и в същото време взаимна логистика.
Михай Себастиан Чихая – политически анализатор в Европейски център за политика

Но военните разноски на държавите-членки на Европейски Съюз са обилни. През 2022 г бяха 240 милиарда евро, съвсем колкото на Китай и повече от два пъти на тези на Русия.

Сплотеността остава проблем: съгласно Европейската организация за защита, страните от Съюза изразходват единствено 20% от бюджетите си за публични поръчки за съоръжение за групова защита. 

Как се харчат тези пари е от решаващо значение, с безконечната алтернатива сред краткосрочните и дълготрайните потребности.

 
При краткосрочни потребности би трябвало да попълним запасите от муниции и незабавно да закупим нови качества. Но в това време би трябвало да гледаме и в дълготраен проект, към насърчаване на тези общи европейски качества, за които четем в пресата.
Михай Себастиан Чихая – политически анализатор в Европейски център за политика

Изграждането на войска на Европейски Съюз посредством защитителен съюз, както оферират някои, наподобява невероятно на този стадий.

Но има опция за усъвършенствана оперативна съгласуемост, доставяне и доставка на оръжия на европейско равнище.

Вече бяха подхванати някои стъпки, като да вземем за пример закон за финансиране на производството на муниции от бюджета на Европейски Съюз, наименуван ASAP или основаване на потенциал за бързо разрастване на до 5000 бойци за мироопазващи задачи по целия свят.

 
Когато имате нападателна война в Европа – против Украйна, когато имате хибридна война – на Русия против страни членки на Европейски Съюз, идва моментът не да водим война, а да възпрем риска от експанзия против един от нас. Така че, в случай че не в този момент, не знам по кое време европейската защита ще стане съществена тематика за разискване.
Натали Лоазо – член на „ Обнови Европа “ в Екологичен потенциал

Едно предложение, подкрепено от френското държавно управление, е издаване на еврооблигации за финансиране на военни разноски. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР